Emigration express

EMIGRATION EXPRESS

EMIGRATION EXPRESS

Samverkan för kompetensförsörjning!
Företagen har en utmaning i att hitta rätt kompetens i rådande högkonjunktur och för att stötta företagen i kompetensförsörjningen samverkade flera kommuner i Jönköpings län och BGR samordnade och projekt ledde arbetet. Den 9-10 februari 2019 representerade våra kommuner i Jönköpings län på mässan i Holland. Kommunerna samverkar även i konceptet Emigration Express to Sweden.
Hjälper företag att hitta kompetens inom 6 månader
Emigration Express to Sweden, är ett paket-koncept som handlar om att hjälpa företagen att hitta kompetens att anställa inom 6 månader.

Efter inrådan från Arbetsförmedlingen sökte vi kompetens på en jobb- och emigrantmässa i Holland. Där genomfördes kortare intervjuer av erfarna rekryterare ( OnePartnerGroup som intervjuade kandidater) och därefter presenterade Arbetsförmedlingen kandidater för företag med anställningsbehov. Kandidaterna var anställningsbara och beredda att flytta till regionen inom ca 6 månader. Många holländare har redan börjat läsa svenska. Arbetsförmedlingen gjorde även en sökning i regionen för att hitta kompetens just för dessa jobbannonser och bjuder på så vis in alla som matchar behoven.

Jönköpings län med dess goda möjligheter till arbete och närhet till naturen är attraktivt för holländare och de vill gärna flytta hit. Satsningen under våren 2018 ledde till att 11 personer fick anställning i Gnosjöregionen och Gnosjöregionens kommuner (Värnamo, Vaggeryd, Gnosjö och Gislaved) fick ett 30-tal nya kommuninvånare.

Vi genomförde Emigration Express to Sweden 2019 som en gemensam satsning med Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd, Jönköping, Mullsjö, Habo och Tranås kommuner. Business Gnosjöregion samordnade insatsen.

Så här gick det till! >>

Informationssidor från Skatteverket om att flytta till Sverige>>

Bilden visar fyra bilder på människor från Emigration Express eventet.